WISTA Poland policzy kobiety pracujące w gospodarce i logistyce morskiej!

(Gdynia, 17.05.2021) – WISTA Poland (Women’s International Shipping and Trading Association), organizacja zrzeszająca kobiety pracujące w szeroko rozumianej gospodarce morskiej, logistyce i handlu, podsumowała działalność w roku 2020 i przyjęła plany na rok 2021. Pośród nich jest jeden szczególny projekt – przeprowadzenie w Polsce ankiety „Women in Maritime - IMO & WISTA International Survey 2021” w celu zbadania jaką część rynku pracy w gospodarce morskiej zajmują kobiety. To międzynarodowa inicjatywa International Maritime Organization (IMO) i WISTA International.

12 maja, Wiścianki spotkały się na walnym zgromadzeniu aby podsumować działalność WISTA Poland w roku 2020 i przyjąć plany na rok 2021. Co roku zebranie to odbywa się w budynku BCT Gdynia. Jednakże w tym roku, z uwagi na obostrzenia covidowe, jedynie Zarząd zgromadził się w BCT, a pozostałe członkinie uczestniczyły w spotkaniu online.

Intensywna działalność pomimo ograniczeń

Pomimo pandemii, ubiegły rok był równie intensywny w działalności WISTA Poland, jak lata poprzednie. Organizacja brała udział w licznych inicjatywach, promując kobiety w gospodarce i logistyce morskiej, współpracując z przedsiębiorstwami morskimi, organizacjami lokalnymi, mediami, stowarzyszeniami oraz uczelniami. Jednym z głównych celów działalności WISTA jest dotarcie do młodej kadry i przekazanie jej doświadczenia zawodowego oraz wprowadzenie do branży morskiej. Ten cel organizacja realizuje chociażby poprzez cykliczne spotkania z osobowościami ze świata morskiego czy udział w programie mentoringowym Gdańskiego Inkubatora Przedsiębiorczości STARTER, w którym studentki i młode kobiety wchodzące dopiero na rynek pracy mogą skorzystać z pomocy ekspertek i menedżerek.

Badanie zatrudnienia kobiet w gospodarce morskiej

W tym roku WISTA Poland chce zrealizować kolejne ambitne wyzwanie. Badanie nt. zatrudnienia kobiet w gospodarce i logistyce morskiej. To międzynarodowy projekt IMO i WISTA International pt. „Women in Maritime - IMO & WISTA International Survey 2021”, którego celem jest stworzenie globalnego raportu o kobiecym rynku pracy w gospodarce morskiej. Badanie stanowi tylko jedną część pośród wielu działań tego projektu, mających na celu stworzenie podstaw do dalszej dyskusji na temat tego, jak budować zróżnicowany rynek pracy w sektorze usług morskich, niezbędny dla zrównoważonej przyszłości. Każda narodowa organizacja WISTA przeprowadzi badanie w swoim kraju, a jego wyniki zostaną zbiorczo opracowane w jednym globalnym dokumencie.

WISTA Poland rozpoczyna właśnie akcję informacyjną w naszym kraju, zwracając się z apelem o udział w badaniu do wszystkich przedsiębiorstw będących częścią gospodarki morskiej.

- Różnorodność w gospodarce morskiej ma ogromne znaczenie. Siła kobiet jest siłą napędową gospodarki na całym świecie, stymuluje wzrost i rozwój, a także przynosi korzyści całej globalnej społeczności morskiej i poza nią. Dlatego tak ważne jest wzmocnienie w niej pozycji kobiet. Niestety nie mamy jak do tej pory rzetelnych danych na temat zatrudnienia kobiet w branży morskiej. Konieczne jest więc ich zebranie, aby móc planować przyszłość, realizować ambitne cele i kształcić nowe kadry. Zapraszam wszystkie przedsiębiorstwa z sektora morskiego do wzięcia udziału w tym programie – mówi Wanda Dobrowolska-Parfieńczyk, prezes WISTA Poland.

Badanie IMO i WISTA International jest otwarte dla państw członkowskich IMO, organizacji pozarządowych, publicznych i prywatnych przedsiębiorstw sektora morskiego oraz morskich ośrodków szkoleniowych.

Szczegóły na temat ankiety znajdują się na stronie: https://wistainternational.com/news/imo-and-wista-international-launch-first-women-in-maritime-survey/

O WISTA International

WISTA (Women's International Shipping & Trading Association) jest międzynarodową organizacją networkingową, której misją jest zrzeszanie i wspieranie kobiet, pracujących na stanowiskach kierowniczym w sektorze morskim, handlowym i logistycznym. Organizacja powstała w 1974 roku. WISTA International skupia ok. 4 tys. kobiet z 54 krajów, które działają poprzez swoje narodowe stowarzyszenie – w Polsce jest to WISTA Poland. Rolą narodowych stowarzyszeń jest tworzenie sieci kontaktów w kraju i regionie, rozwój możliwości biznesowych a przede wszystkim wsparcie rozwoju zawodowego kobiet w branży morskiej.