9,5 mln zł z UE na cyfryzację w 47 mazowieckich szkołach oraz termomodernizację w gminach Tłuszcz, Goszczyn oraz Strzegowo

Dzięki funduszom europejskim, budynki Ochotniczej Straży Pożarnej w Tłuszczu i w Chrzęsnem przejdą wkrótce termomodernizację. Ocieplony zostanie także Ośrodek Zdrowia w Goszczynie, który czeka na remont. Przyznane środki umożliwią też realizację kolejnego etapu termomodernizacji budynków użyteczności publicznej w gminie Strzegowo.

Dofinansowanie z UE pozwoli również na zakup nowoczesnego sprzętu komputerowego wraz z oprogramowaniem, który trafi do 47 szkół podstawowych z gmin należących do Warszawskiego Obszaru Funkcjonalnego. Decyzją zarządu województwa mazowieckiego wszystkie projekty otrzymają łącznie 9,5 mln zł dofinansowania w ramach programu regionalnego na lata 2014-2020. Jutro umowy w tej sprawie podpiszą marszałek Adam Struzik oraz beneficjenci. W spotkaniu weźmą również udział Marcin Podsędek, wiceprzewodniczący sejmiku województwa mazowieckiego oraz Anna Brzezińska, przewodnicząca komisji rozwoju gospodarczego, infrastruktury i przeciwdziałania bezrobociu.

temat Podpisanie umów na realizację projektów ekologicznych oraz projektu z zakresu cyfryzacji w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego 2014-2020

miejsce Urząd Marszałkowski w Warszawie, ul. Jagiellońska 26, sala konferencyjna, III piętro

termin 26 października 2021 r. (wtorek), godz. 9:30

uczestnicy Adam Struzik – marszałek województwa mazowieckiego

Marcin Podsędek – wiceprzewodniczący sejmiku województwa mazowieckiego

Anna Brzezińska – przewodnicząca Komisji Rozwoju Gospodarczego, Infrastruktury i Przeciwdziałania Bezrobociu

Waldemar Jan Banaszek – zastępca burmistrza gminy Tłuszcz

Halina Kusak – skarbnik gminy Tłuszcz

Waldemar Kopczyński – wójt gminy Goszczyn

Małgorzata Chojecka – skarbnik gminy Goszczyn

Krzysztof Adamczyk – zastępca wójta gminy Strzegowo

Radosław Wiśniewski – skarbnik gminy Strzegowo

Janusz Rajkowski – zastępca wójta gminy Nadarzyn

Magdalena Sieczka – skarbnik gminy Nadarzyn

Projekty otrzymały dofinansowanie w ramach Działania 4.2 Efektywność energetyczna oraz Działania 2.1 E-usługi, Poddziałania 2.1.2E -usługi dla Mazowsza w ramach ZIT. Za wdrażanie Funduszy Europejskich odpowiada Mazowiecka Jednostka Wdrażania Programów Unijnych.